Vlaamse Reuzen

Huisvesting

Vlaamse Reuzen zijn grote konijnen dus zorg voor een ruim hok. Als minimale afmetingen kun je een maat van 120x80x60 (BxDxH) aanhouden. Een hok met licht gekleurde achter, zijwanden en plafond heeft de voorkeur omdat het hok daardoor lichter is. In een licht hok worden de konijnen eerder tam.

Het is mogelijk de konijnen in een buitenren te houden, het zijn en blijven echter konijnen in kunnen dus gaan graven. Zorg van zelfsprekend wel voor een hok waar de konijnen kunnen schuilen bij slecht weer.

 

Verzorging

Nagels knippen

Net als bij de mens blijven konijnennagels doorgroeien. In de natuur moet het konijn hard werken, het moet lopen, holen graven en als de winterhonger hem drijft, knollen uit de grond werken. Het gedomesticeerde konijn is bevrijd van al deze kopzorgen, maar krijgt er wel eentje bij als zijn eigenaar niet voldoende aandacht schenkt aan die doorgroeiende nageltjes.

Worden de nagels van een volwassen konijn niet tijdig geknipt dan groeien ze krom. Het konijn kan dan nog moeilijk lopen en na een tijdje wordt dit lopen ook pijnlijk. Het kan zelfs leiden tot misvormingen van het gewricht.

Voor de leeftijd van zes maanden moeten de nagels zelden geknipt worden. Daarna moet je ze minimaal eens per jaar bijknippen. Dit kan met eender welk nagelschaartje, maar er zijn heel handige tangetjes verkrijgbaar in de meeste dierenwinkels.

Oppassen
Een nagel is niet helemaal dood materiaal, er zit ook "leven" in en als je dat raakt doe je het konijn niet alleen veel pijn, je zult ook schrikken van het bloeden. Bij witte konijnen kun je dit leven echt heel makkelijk zien. Door de witte, doorschijnende nagel loopt een rode streep waar je dus moet afblijven. Bij donkere nagels kun je het niet zien en moet je meer op het gevoel afgaan. Nagels hoeven echt niet superkort. Knip ze af daar waar de haarlijn ophoudt .

Knip je per ongeluk toch in het "leven", stop dan het bloeden en ontsmet de gewonde plaats met een ontsmettingsmiddel dat geen alcohol bevat (Neosabenyl bijvoorbeeld)

Voederbehoeften van het konijn

Ook onze tamme konijnen hebben door de domesticatie hun natuurlijke geaardheid van nachtelijk dier niet afgelegd. 2/3 van het rantsoen wordt tussen 20 u. 's avonds en 8 u. 's morgens opgenomen en verwerkt, terwijl de overige 1/3 tussen 8 u. 's morgens en 20 u. 's avonds aan de beurt komt. Tijdens de lactatie, het zogen van de jongen, een periode die gekenmerkt wordt door een bijzonder grote voederbehoefte, zijn de voederopnamen 's nachts en overdag uitgebalanceerd.

Water

De consumptie van water door het konijn hangt af van het soort van voeding. Bij veel groenvoervoeding drinkt het konijn veel minder dan bij een rantsoen van korrels. Een konijn dat 31,1 gr droge stof per kg levend gewicht inneemt, drinkt 84,2 cc water per kg levend gewicht. Bij een jong konijn van 2,4 kg bereikt deze consumptie 200 mg per dag en staat gelijk met de waterinname van een hond van 10 kg.

Het waterverbruik varieert volgens seizoen en dieet. Het kan vaak 750 mg per dag bereiken. Zo zal een voedster met acht konijntjes in de zomer 4 liter water gebruiken bij een rantsoen van alleen maar korrels. Gebrek aan water veroorzaakt een vermindering van de hoeveelheid ingenomen voeder.